İş Kuracak Mühendisler İçin 24 Tavsiye -2

Posted by & filed under Girişimcilik.

elektrik elektronik mühendisi nasıl iş kurar

İş Kuracak Mühendisler için 24 Tavsiye -1 ‘de kaldığım yerden devam ediyorum.

9- Bölünmeler verimliliğin düşmanıdır.

Gece geç saatlere kadar, haftasonu vs. çalışıyorsanız bu çok işiniz olduğundan değil, çalışırken iş yapamamanızdandır diyor yazar. Çok doğru. Çoğu zaman sabah 6-7′ ye kadar, iş teslim etmem gerektiğinde günde 2-3 saat uyuyarak çalıştığım oluyor. Bu problemi çözmek için Pomodoro Tekniği diye bir şey keşfettim. Bu teknik, yapmayı hedeflediğiniz işi 25 dakikalık sürelerde, başka hiç bir şeyle uğraşmadan yapmaya dayanıyor. Verdiğim linke tıklarsanız ve bir Google araması yaparsanız çok ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu tekniği uygulamayı kolaylaştıran yazılımlar da var, ben açık kaynaklı olanlardan birini kullanıyorum.

Kitapta kuracağınız şirkette, insanların birbiriyle konuşmasının yasak olduğu, hiç bir bölünmeye izin verilmeyen zaman dilimleri belirleyip uygulayın diye bir tavsiye var. Mantıklı geldi.

10- Toplantılar zehirdir.

Toplantılarda dakika başına düşen bilgi paylaşımı korkunç derecede azdır. Toplantı için süre belirleyip alarm kurun, çaldığında toplantı bitsin. O kadar!

11- Yeterince iyi, iyidir. 

Bunu geçen hafta bir toplantıda öğrendim. Hem de direkt bana söylenen bir şeydi. Ürünü mükemmelleştirmeye çalışmak zamanı uzatıyor, dağılmanıza sebep oluyor. Yeterince iyiyse, piyasaya çıkabilecek kadar çalışıyorsa iyi demektir. Teslim edin, piyasa sürün, üretime sokun. “Yeterince iyi” sorunu çözüyorsa, “daha iyi” için uğraşmayın.

12- Kahramanlık yapmayın.

Pes etmek çoğu zaman kahramanlık yapmaktan iyidir. En azından işinizi farklı bir gözün kontrol etmesini sağlayın. Tabii bu durum benim gibi evden ve yalnız çalışıyorsanız, işi içinden çıkılmaz durumlara sürükleyebiliyor ama ne yapın edin başka bir gözün kontrol etmesini sağlayın. Eğer başka gözler de bir sorun bulamamışsa muhtemelen toprağı yanlış bağlamışsınızdır 🙂

13- Uyuyun!

Bunu bağıra bağıra defalarca yazmak isterdim ama bağıra bağıra defalarca okumayı size bırakıyorum. Çoğu zaman çalışma sistemimden dolayı, bazen de araya başka işlerin girmesinden dolayı, işin yetişmesi gereken süre çok daralıyor. Günde 2-3 saat uyuyarak çalışığım zamanlar, 30-35 saat uyumadan çalıştığım zamanlar oluyor. İnsan böyle bir şeyi yapabiliyor olmanın gururuna mı kapılıyor, nedendir bilmem; insanın bununla övünesi, alttan alta kendi kendini pohpohloyası geliyor. Halbuki bu şekilde bir çalışma sistemi, çok istisna durumlar haricinde, bu şekilde çalışanın zayıflığını gösteriyor. Bir çok insana 2 saatlik uykuyla duruyor olmak, dünden beri yatmamış olmak vs. gurur verici bir durum gibi geliyor.  Hiç alakası yok! Kendimden biliyorum. Bunu yapmayın. Ben de artık yapmamaya çalışıyorum.

14- Küçük kararlar verin.

Büyük kararlardan dönmesi zordur ve yanlış yapılmışsa büyük zararlara yol açar. Büyük kararlara giden yolu parçalara bölün, küçük kararlar haline getirin ve o şekilde uygulayın.

15- Ürününüzü sadece meta olmaktan çıkarın.

Kendinizi, düşüncelerinizi, sizi benzersiz kılan şeyi ürününüze katın. Sadece meta olarak bırakmayın. Ürününüzü sizden başka kimsenin o şekilde sunamayacağı hale getirin.

16- Rakibinizden daha azını yapın.

Standart düşünce, rakibi yenmek için ondan daha çok şey yapmak gerektiğini düşünür; daha fazla reklam, daha çok işlev, daha çok çalışan vs. Bu mantık soğuk savaş mantığıdır ve sizi hiç bi yere götürmez. Ürününüzü basitleştirin. Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Basitlik Kanunları yazısında bu konuyu detaylıca yazmıştım.
Reklam ve spam atmadığım mail listeme üye olmak için 10 saniyede aşağıdaki formu doldurabilirsiniz:

* indicates required




Not: görsel businessinsider’dan alıntı. 

 

Tags: ,

4 Responses

  1. Sabri Can 2013/06/22, 12:04

    Hocam devamı var mı bu yazının? Blogunuzu bu gece keşfettim. “tavsiye -3″ü bulamadım.

    Cevapla
  2. Mert Ceylan 2013/12/24, 04:06

    Selam, sitenizi bugün buldum ve çok beğendim. Sanırım 1-2 saattir yazılarınıza bakıp internette öğrendiğim şeyler üzerinde araştırma yapıyorum, bu yazının da ilk ikisini okudum ancak 3.sünü göremedim. Kitabı da merak ediyorum doğrusu 🙂

    Cevapla

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>