Mühendis Adaylarına Tavsiyeler

Posted by & filed under Girişimcilik, Mühendislik.

20 ay sonraki ilk yazım.

Blogun okuyucusu arkadaşlar zaman zaman bir şekilde sorular soruyorlar.  Cevap alamayan bazı arkadaşların mailleri de bir şekilde arada kaynamış olabiliyor. Bunun için cevap alamayan arkadaşlardan Demin gelen sorulara bakarken 1.5 sene sonraki ilk yazım bu olsun istedim. Çok kısa bir yazı olacak.

Soru şu: “Ben mühendislik okuyorum. Kendimi geliştirmek istiyorum. Kariyer sitelerinde diplomasını alacağım mühendislik dalını aradım. İlanlarda istenen şeyleri gördüm. Benim alanımdaki bir mühendisin aşağı yukarı neleri bilmesi gerektiğiyle ilgili sağdan soldan okuduğum duyduğum şeyler de var. Bu araçlar/sistemlerin hepsini mi, bazılarını mı, hangilerini ve ne seviyede bilmeliyim ki istenen özellikleri karşılayabileyim.”

Başka bir soru da şu: “Tamam proje yapayım da ilgilendiğim veya ilgileneceğim projelerin işveren için ne kadar önemli olduğunu ya da önemli olup olmadığını nasıl anlayacağım?”

Bu soruların hepsi aslında diğer taraftan düşünülerek cevaplanabilir. Cevaplarını bulmayı bir de aşağıdaki şekilde deneyin derim.

  1. Çalışmak istediğiniz tarz işi bulun. Freelance, tam zamanlı, startupta, kurumsalda, üniversitede, NGO’da vs.
  2. Bu tarz iş yapan şirketleri bulun. Yurt dışı ve yurt içindekilerin listesini yapın.
  3. Bu şirketlerin sitelerine, bloglara, haberlere bakın. Sosyal medya hesaplarını takip edin.
  4. CEO’su dahil yönetim kadrosundaki kişileri bulun (sitede muhtemelen vardır), onların hesaplarını takibe alın. (LinkedIn’i unutmayın)
  5. Bunları bir kaç hafta takip ederseniz ilgilendikleri projeler hakkında aşağı yukarı bir fikriniz olur.
  6. Aynı tip projelerle ilgilenen şirketler ve onların ilgilendikleri projeleri bulun. Bunları bulun derken listesini yapın demiyorum. Aşağı yukarı bir fikir vermesi açısından, kafanızda bir şeyler oluşmasına “bulun” diyorum.
  7. Bu proje tipi sizin hoşunuza gidiyorsa o projenin açık kaynak camiası var mı diye bakın.
  8. Türkiye’de veya hangi ülkedeyseni o ülkede bir uğraşan topluluğu, şirketi var mı diye bakın.
  9. Gidin konuşun, mail atın, buluşmalarına, fuarlarına, konuşmalarına gidip dinleyin.
  10. Aklınızda bir proje oluşmaya başlayacaktır.
  11. O fikrin benzeri başka proje/ürün var mı diye patentleri ve akademik literatürü inceleyin
  12. Bu alanda çalışan şirketlerin birinin Arge mühendisini veya yöneticisini bulup öyle bir projenin işe yarayıp yaramayacağını sorun. Ona inanmayın. Gidin o projenin çözdüğü sorundan muzdarip kimse sorun. Ona biraz inanın. Sonra 5 kere neden diye sorun. Teker teker ve cevap aldıkça sorun ama. “Beetlejuice,Beetlejuice,Beetlejuice” gibi değil. Sonra o 5 aşamalı neden sorusunun sonunda çıkan cevap çoğu zaman doğruya en yakın olan cevap olur.
  13. Sonra o şirkete bu sorunlarını çözebileceğinizi, deneme için bir prototip yapmak istediğinizi söyleyin ve OK alırsanız başlayın.
  14. Tam olarak sizin gibi bir mühendis arayan şirketin aradığı özelliklerin onlara uyup uymadığını böyle anlarsınız.
  15. Bu noktada isterseniz o şirkette çalışırsınız isterseniz de o soruna uyguladığınız çözümü o şirkete veya benzerlerine satarak kendi şirketinizi kurmuş olursunuz.
  16. Hemen şirket kurmayın.

Yazacaklarım bunlar, hepinize iyi çalışmalar. Şu dönemdeki programım netleştiğinde genel olarak blog yazmadığım arada ne yaptığımı anlatırım.

8 Responses

  1. Furkan 2016/10/27, 22:25

    Eline sağlık abi. Ben de diyodum artık abimiz güzelce yatırımı da aldı bizleri unutur diyodum haha 🙂 Şaka bi yana abi Allah yolunuzu açık etsin, emeklerinizi zayi etmesin

    Cevapla
  2. Burcu 2016/10/27, 22:41

    Bir daha bu kadar ara vermezsiniz insallah yazilariniz bizler icin cok faydali,takipteyiz!

    Cevapla
    • mustafa 2016/11/28, 00:13

      o zaman bir blog acta sen bize mentor ol.en azindan boyle bir blog var elimizde
      sukret

      Cevapla
  3. Sevde Banu Akbolat 2017/09/30, 23:27

    böyle bir firmaya ürün geliştirecek kadar iyi olabilmek çok büyük bir olasılık mı bilmiyorum…
    ufuk açıcı yazılarınız için teşekkür ederim.

    Cevapla
  4. Mete Lift 2017/10/10, 23:00

    Her ne kadar üniversitenin kalitesi de önemli olsa mühendislik öğrencilerinin kendilerini iyi geliştirmeleri gerekiyor. Piyasada kaliteli mühendisler bulmak gerçekten zor olmaya başladı. Elinize sağlık.

    Cevapla

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>