Geçen hafta bir projemizin İTÜ Teknokent tarafından reddedildiğini yazmıştım. Bi kaç ay önce de enerji verimliliği üzerine hazırlandığımız başka bir proje ile Sanayii Bakanlığı‘nın Teknogirişim Sermayesi Desteği’ne başvurmuştuk. Dün Sanayii Bakanlığı tarafından da reddedildik.
İTÜ Teknokent’e başvurduğumuz proje akıllı evler ve akıllı evlerde enerji verimliliği, enerji kontrolü üzerine bir projeydi. Henüz patent başvurusu yapmadığımız için detaylara fazla giremiyorum. Bu sefer de direkt olarak enerji tasarrufuna yönelik bir projeyle başvurduğumuz Sanayii Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi tarafından reddedildik.
Teknogirişim’e başvurduğumuz proje daha çok ısı ve yakıt kontrolüyle ilgiliydi. Enerji Verimliliği Kanunu(Enver) çıktıktan sonra, AB’ye uyum yasaları çerçevesinde, Enver Kanununda bazı değişiklikler yapılacaktı. Henüz yapılmadı ama şu an çalışmaları sürüyor diye biliyorum.
Yapılacak değişiklikle metrekare olarak belirli bir alanın üzerinde olan binalara merkezi sistemle ısıtma mecburiyeti getirilecek. Bu kanun şu an AB’de yürürlükte. Bu çerçevede kanun değişikliği yürürlüğe girmeden cihazımızı tasarlayalım, ürünümüzü çıkaralım diye düşünmüştük.
Aslında proje format olarak çok iyiydi. Kimse projesine kötü demez tabii ki ama bizimkisi somut verilere dayanan, yürürlüğe girmesi kesin olan bir kanunu baz alan, kanun çıkmasa bile %40’lara varan enerji tasarrufu sağlayacak bir projeydi. Maalesef kabul edilmedi.
Projeyi 2 kişi yapacaktık. Diğer arkadaşın ismini bulunduğu konum gereği veremem ancak çalışma alanlarımız projeye tam olarak oturmuştu. Kendisi İTÜ ‘de doktora yapan, Makina Mühendisliği tabanlı bir arkadaş. Almanya’da Siemens’te çalışırken bırakıp Türkiye’ye dönmüştü.
Yukarıda da söylediğim gibi alanlarımız projeye tabiri caizse “cuk” diye oturmuştu. Projenin kabul edilmediğini telefonla öğrendi. Kendisine söylenene göre, başvuru belgesiyle ilgili bir hata var. “Keşke başvurmadan önce gönderseydin de baksaydık” gibi bir geribildirim aldı. İTÜ Teknokent başvurumuzda da belgeler ve sunumun, 1-2 puanlık da olsa ne kadar önemli olduğunu anlamıştık.
Birebir sunum yapma konusunda kendime güveniyorum, şimdiye kadar en az 40-50 kere sunum yapmışımdır, ikna yeteneğimin yüksek olduğunun farkındayım ama demek ki bu tarz işlerde yazıyla da heyecanı yansıtabilmek, bire bir sunumda ne hissettirebileceksen kağıt üzerinde de aynı şeyleri hissettirebilmek önemli.
Bunlar ders oluyor. Biraz pahalı tecrubeler ama iyi öğrendiğimiz dersler. Fırsatlar bitmiş değil, kaynaklar tükenmiş değil. Yine deneyeceğiz, farklı bir yoldan deneyeceğiz, farklı bir şekilde deneyeceğiz.
Hayırlısı neyse onu istiyoruz.
Ekleme: sonradan tarafımıza ulaşan yazıya göre proje desteklenen alanlara girmiyormuş. Enerji verimliliği, tasarrufu desteklenen alanlardaydı. Demek ki biz yanlış konumlandırmışız veya tam olarak anlatamamışız.
Reklam ve spam atmadığım mail listeme üye olmak için 10 saniyede aşağıdaki formu doldurabilirsiniz:
Vazgeçmeyin, inşallah daha iyi projeler yaparsınız. Ders oluyor kısmı çook sonradan anlaşılabilir belki; ders olmuş mu, olmamış mı. Ama kızmak, vazgeçmek başarısızlığın başladığı nokta. Umarım gayretleriniz devam eder.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim
sizin alanınıza destek olabileceğini düşündüğüm bir habere rastladım.
http://www.dunya.com/tubitak,-ar-geye-hibe-destegini-85e-cikariyor-152032h.htm
Teşekkürler, çok sağolun. Yakından takip ediyorum destekleri.
benim proje de geçmedi. insan geçen projeleri duyunca üzülüyor. saç kurutma makineleriyle yapılmış mısır kurutma makinası, daire şekilde kaynak yapmayı kolaylaştıran aparat..
Seninki neydi Akalın?