
3 ay kadar önce İstanbul’da yaklaşık aynı anda 2 tane Hackerspace kuruldu. Bunlar Türkiye’nin ilk Hackerspaceleri. Hackerspace nedir derseniz buradan ve buradan bir fikir edinebilirsiniz. Kurulalı 3 ay kadar oluyor. Anadolu yakasındaki bu ve Avrupa yakasındaki de bu.
Atölyeler verilmeye, projeler yapılmaya başladı. İstanbul’da olanların mutlaka en azından bir kere gidip olan biteni görmelerini tavsiye ederim.
Katıldığım atölyeler ve etkinlikler şunlar;
- Android Programlama
- Python
- Sanat ve Estetik
- International Space Apps Challenge
- Uçurtma
Hackerspace’de yapmaya çalıştığımız bir kaç iş var;
- Kapının RFID ile açılması
- Aydınlatmanın DC’ye çevrilmesi
- Sunum yapmak isteyen kişinin bilgisayarını projektöre bağlama gereği duymadan uzaktan bağlanabilmesi
Hackerspacetekiler haricinde olan biten bazı teknik şeyler;
- Arduino Ethernet aldım. Tweet attırdım.
- BeagleBone aldım. Henüz detaylı kurcalama imkanım olmadı.
- EBV Elektronik’in düzenlediği STM32F0 workshopuna katıldım. STM32F0 Discovery Kit hediye edildi. Keil uVision4 derleyicisini kurcaladık. Kit üzerinde bir kaç uygulama yaptık.
- Elimdeki işin neye benzeyeceğini görmek için Google Sketch Up’da çizimini yapıyorum. Tercihe göre kalıp çizimlerini yaptıracağım.
- Diğerinde benchmarking aşamasındayım. Prototipini yapacağım. Uzun süre bobinajcılarla, özel sarımcılarla muhattap olacağım gibi görünüyor. Şu an yazamam ama bittikten sonra proje geliştirme süreci, karşılaştığım problemler, nasıl çözdüğüm, kaynaklar vs. ile ilgili de bir yazı yazacağım.
- Yüksek frekansta PCB tasarımına çalışıyorum. Makalelerden, App Notlardan, kitaplardan seçtiğim 150-200 sayfanın çıktısını aldım, onları tarıyorum. Notlar alıyorum. Burada da paylaşırım.
Sosyalimsi tekniğimsi kategorideki gelişmeler;
- Kitap yazma teklifi almıştım bir kaç ay önce. Onun taslağını çıkardım. Konu başlıklarını aşağı yukarı belirledim. Hedef kitleye böyle bir kitap olsa içeriğinin ve tarzının nasıl olmasını isterler diye soruyorum. Cevaplara göre şekillendiriyorum. Kitabın konusunu, adını vs. söylemeyeyim şimdilik.
- Galata Kulesi ile ilgili bir fikrim vardı. 20-30 kişiye anlattım, kimisi çok beğendi, kimisi bunun benzeri var dedi, kimisi de çok dalga geçti. Projeyi Hackerspace’te tanıştığım bir arkadaşa da anlatmıştım. 2 haftalığına Amerika’ya gitti. Döndüğünde projeyi Kickstarter’dan fonlamaya çalışacağız. Muhtemelen video çekeriz. Paylaşırım zaten.
- Karaköy’de ofis aradım. Kiralar korkunç hale gelmiş.
- Uçurtmaya BeagleBone bağlayalım, webcam ile wifi üzerinden aşağıya aktaralım dedik, ilk yaptığımız uçurtma uçmadı 🙂 Uçurtma diyip geçmeyin, hesapları çok zor 🙂 Sonraki yaptığımız uçurtma da 100 metrede kırıldı. 6 mm çıtalar 1 metrelik uçurtmayı çekmiyormuş. Son
Sosyal gelişmeler;
- Daha önce Mühendise Üçüncü Dil: Arapça ‘yı yazmıştım. Eli yüzü düzgün bir Arapça kursu yok. Madem yok ya biz kuralım ya da bu işi yapabilecek birilerine ihtiyacı anlatayım kursunlar diye düşündüm. Bir üniversiteden bir profesörle bir arkadaş vasıtasıyla görüştük, durumu anlattık, onun da böyle bir fikri varmış, yüzyüze görüşmek için toplantı ayarladık, sonra ertelendi. Bu arada büyük bir kuruluşun danışmanıyla görüştüm, böyle bir şey kuruyoruz, yatırım yapın, personelinizi eğitelim hem de ticari kazancınız olur dedim. Kuruluşun buna sıcak bakmayacağını söyledi. Şimdilik bu durum askıda.
- En az 15 kişiyle tanıştım. Bir tanesi çok enteresandı. Randall Ross diye bir adam. Büyük firmalara, hükümetlere filan müzakere, çatışma yönetimi vs. üzerine danışmanlık ve eğitimler yapıyor. Bayağı muhabbet etme imkanımız oldu. Belki sonra neler öğrendiğimi yazarım.
- Galatasaray Üniversitesinde araştırma görevlisi bir arkadaşla tanıştım. Boğaziçi’de doktora yapıyormuş. Enteresan bir projeden bahsetti. Görüntü işlemeyle etraftaki cisimlerin işlevlerini tespit edip ona göre nerede nasıl kullanılabileceğini çıkarıyormuş. McGyver gibi.
Şimdilik böyle.
Artık ayda 1 defa bu bağlamda bir yazı yazsam iyi olacak. Önceki yazdıklarımla karşılaştırıp neyi tamamlayıp tamamlamadığımı da görmüş olurum.
Randall Ross sohbetiniz uzerine kısa bir makale yazarsanız sevinirim en azından konsept olarak anlayıp kendimiz araştıralım.
Uzun zaman oldu kendisiyle görüşeli, notlarıma bakayım, bulabilirsem yazarım. Sıra gelmesi zor olabilir ama.