Yeni Ürün: TazeTweet ‘in Geliştirme Hikayesi

Posted by & filed under Ürün Geliştirme.

Birlikte çalıştığımız dijital ajanslardan bir tanesi toplantı esnasında bir butik fırını müşteri portföyü arasına kattıklarını söyledi. Aklıma daha önce görüp çok beğendiğim Baker Tweet geldi. Şöyle bir şey yapsak müşteriniz kullanır mı deyip aşağıda gördüğünüz videoyu izlettim.

Çok heyecanlandılar. Prototip yapalım, test edelim dediler. Daha sonra uzun dönemli bir işe girdiğimiz için projeyi prototipleyememiştik, fikir aşamasında kalmıştı.

TazeTweet, fırın, pastane gibi yerlerin, taze çıkan ürünlerini takipçilerine Twitter üzerinden haber vermelerini sağlayan interaktif, internete bağlı çalışan(çevrimiçi) bir cihaz. Kullanımı da çok kolay. Düğmeyi çevirip çıkan ürünü seçiyorsunuz. Butona bastığınız an takipçilerinize taze simitinizin, kruvasanınızın, sandviç ekmeğinizin, tarçınlı kekinizin, havuçlu kekinizin -burada saymayı bıraksam iyi olacak- çıktığını duyuruyor. Yakınlardaki takipçiler de gelip ürünlerini alıyorlar. Böylece mekan, müşteri kitlesi ve takipçisiyle sıcak bir ilişki kurmuş oluyor.

2 hafta önce Kadıköy’de Okan‘la projelerle alakalı konuşuyorduk. Konu bir şekilde BakerTweet’e gelince hadi yapalım dedik. Hackerspace’ye yakındık, malzememiz de vardı. Oturup yaptık. Arduino olarak elimizde o olduğu için Leonardo kullandık. Arayüz olarak kullanılacak buton, potans, LCD gibi komponentler için kendi shieldımızı tasarlayalım dedik. Aşağıda shieldın çıplak hali duruyor. Kutulamayı netleştirmediğimiz için tüm komponentleri shielda lehimlemedik.

taze_tweet_firin

Cihazın kutusunu seçtikten sonra ekranın, ürün seçme düğmesinin ve tweet atma butonunun yerleşimine karar verdik. Önce cihaza ekstra özellik ekleyebilir miyiz diye düşünürken MVP (Minimum Viable Product) çıkaralım, gerekirse ekleriz diye düşündük. Sonra “mükemmelliğe eklenecek bir şey kaldığında değil, çıkarılacak bir şey kalmadığında ulaşılır” mottomuz gereği daha basit nasıl yapabiliriz diye düşündük. Zaten 1 ekran, 1 buton ve 1 ürün seçim düğmesini daha fazla nasıl azaltabilirdik? Aklımıza gelen ürün seçim düğmesini aynı zamanda push özellikli olanlarından seçmekti. Gece 00:00 civarlarında öyle bir komponent bulamayacağımızdan, prototipte 3 elemanlı komponente karar kıldık.

Bu noktada Rhode Island Tasarım Okulu’nun yöneticisi John Maeda‘nın kitabı “Basitlik Kanunları” hakkında daha önce yazdığım yazıyı da hatırlatmış olayım. Kitabı okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Ekran olarak daha büyük bir tane kullanacağız. Elimizdeki büyük ekranın datasheetini bulamadık. Pinleri de genel geçer LCD pini sıralamasına uymuyordu. Enerjimizi ekranı çözmeye harcamak istemedik. Bunu kullandık. Beklediğimizden güzel oldu.

Adını da #TazeTweet koyduk. Wifi üzerinden çalışan cihaz herhangi bir yere monte edilebiliyor. Herkes tarafından kolayca kullanılabiliyor. Müşteri talebine göre şekil, renk ve arayüz tasarlanabilecek bir durumda. Şu an prototip olarak duruyor. Uygun bir zamanda görünüşü üzerine biraz çalışıp 5-6 adet üretmeyi düşünüyoruz.

İşin bir de web yönetim paneli var tabii ki. Orası bambaşka bir hikaye.

Yazıma yeni doğan kızımın sözleriyle son veriyorum: aguhgauınngaaıngaakhh.

Not: bundan önce yine sosyal medya üzerinden çalışan bir cihaz daha yaptık: Overpose. Benden duymasanız da başka bir yerden bu adı duyacaktınız. Onun hikayesini de başka bir zaman yazarım.
Reklam ve spam atmadığım mail listeme üye olmak için 10 saniyede aşağıdaki formu doldurabilirsiniz:

* indicates required



Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>