Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Basitlik Kanunları

Posted by & filed under Kitap.

Elektrik Mühendisliği Basitlik Kanunları

John Maeda’nın Basitlik Kanunları kitabını okudum. Bu kitabı daha önce MediaCat yayınlarının kitaplarını karıştırırken görmüştüm. Daha sonra Coşkun Taşdemir Friendfeed’de bu kitapla ilgili bir şeyler yazınca almaya karar verdim. Almamın ayrı bir hikayesi var. Aralık Ayı Meydan Okuması yazımda Tuğba’yla iddiaya girdiğimizi ve kazananın 100 TL’lik kitap kazanacağını yazmıştım. Bu kitabı diğer 5 tane ile birlikte Tuğba aldı 🙂

Herhangi bir şeyin tasarımına “mükemmelliğe eklenecek bir şey değil; çıkarılacak bir şey kalmadığında ulaşılır” mantığıyla yaklaşıyorum. Yaptığım her şeyi olabildiğince minimalist yapmaya çalışıyorum. Devre tasarımında olabildiğince küçük boyutlu ve az güç tüketen tasarımlar yapmaya, blog teması seçiminde olabildiğince minimalist davranmaya çalışıyorum. “Simplicity is the ultimate sophistication” mottomu da unutmadan not düşeyim.

Kartvizitimde de sadece ahmetalpat yazıyor, arka tarafında mail adresim ve telefon numaram. Başka hiç bir şey yok.

Gelelim kitaba ve Elektrik / Elektronik Mühendisliğine nasıl uyarlanabileceğine…

Kitap temelde basitliğin 10 kanunu olduğundan söz ediyor.;

  1. Eksiltme – Basitliği basit bir şekilde eltde etmek için dikkatli bir eksiltme yapmak gerekir
  2. Düzenleme – Düzenleme, kalabalık bir sistemi daha basit gösterir
  3. Zaman – Tasarım zamandan tasarruf etmeyi sağlıyorsa bu basitlik hissi verir
  4. Öğrenme – Öğrendikçe artan bilgi, her şeyi daha basit kılar
  5. Farklılıklar – Basitlik ve karmaşıklık birbirine muhtaçtır
  6. Bağlam – Basitleştirirken bağlamdan kopmamak gerekir
  7. Duygu – Sisteme duygu katmak basitlik hissi yaratır. Arkaya yaslanıp rahatlama hissi gibi
  8. Güven – Basitliğe güvenmek gerekir
  9. Başarısızlık – Bazı şeyler basitleştirilemez
  10. Bir – Basitlik bariz olanı çıkarıp, anlamlı olanı ekleme işidir.

Peki bu kanunlar Elektrik / Elektronik Mühendisliğine nasıl uyarlanır? Bir kısmı somut olarak uyarlanıp örneklenebilecek maddeler değil. Örneklenebilir olanlardan bahsedeyim.

Eksiltme kanununda, yazar SHE (Shrink-Hide-Embody) den bahsediyor. SHE, devre tasarımında daha küçük malzemelerin kullanımı (SMD), kartın arka yüzünün kullanımı olarak açılabilir. Peki embody(somutlaştırma)? Burada somutlaştırma kalitenin somutlaştırılmasıdır. Hafif, uçacak gibi duran bir cihaz pek kaliteli görünmeyebilir ama kullanılan malzeme en üst kalitede olursa, kalite somutlaştırılmış olur. Tabii ki bununla kalmaz ama temelde somutlaştırma denilen şey budur. Kalitenin somutlaştırılması…

Duygu kanununda, tasarlanan cihazın kullanımının insana rahatlık hissi veya duygu olarak tanımlanabilecek başka hisler vermesi gerektiği anlatılıyor.

Kitabı “mühendislik tasarımına nasıl uyarlanabilir?” sorusuyla okudum. İşim donanım tasarımı olduğu için kitaptaki her şeyi cihaz tasarımına yordum. Diğer maddelerden mühendislik tasarımına uyarlanabilecek, örneklerle somutlanabilecek bir şey çıkaramadım. Belki çıkarmış da olabilirim ama notunu almadığımdan dolayı burada paylaşamıyorum.

“Grafik tasarımında, sanat tasarımında basitleştirme nasıl olur?” sorusuyla okunduğunda bir yığın somutlaştırma yapılıp ve örnek çıkarılabilir.

Siz de okuyun, benim atladığım noktaları yorum kısmında paylaşın.
Reklam ve spam atmadığım mail listeme üye olmak için 10 saniyede aşağıdaki formu doldurabilirsiniz:

* indicates required



Tags: , , , ,

5 Responses

  1. Olcan 2012/01/29, 12:32

    Bazen işlevsellik daha önemlidir. Eğer tasarım göz önünde değilse, arka planda çalışacak bir ürün ise bu kuralları uygulamaya çalışmaya gerek yok. Diye düşünüyorum..

    Cevapla
  2. Alper 2012/02/21, 13:03

    bu maddeler herhangi bir ürünün grafik veya görsel tasarımı için değil. sonuçta ürün de bir “tasarım” sonucu ortaya çıkar.

    Cevapla

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>